Пердетата


Историята на пердетата и завесите наброява вече много години. Дизайнерите смятат, че с  завесите в  стаята  става по-приятна и уютна.
Преди в богатите европейски домове са предпочитали прозорците да са по-големи, от една страна, за да бъде по-светло в стаята, а от друга, за да има възможност да се украсят прозорците със завеси, с най-разнообразни цветове и дизайн. 

Завесите и драпировките са се изготвяли от най-различни платове, задължителен елемент от които се е явявало добавянето на естествени влакна, а по-точно лен, памук, вълна. По-късно позлатените и металните релси от ковано желязо са били сменени. Започнали са да ги украсяват с платове, драперии, започнали са да ги наричат " ламбрекен”, с който декорът на прозорците е станал по-красив от всякога. 

Краищата на завесите, като правило, са били украсени с брюкселски, швейцарски или нотингъмски дантели. Ако таванът в стаята е бил нисък, са се старали да закачат завесите колкото се може по-нависоко, за да не закрива прозореца, в резултат на което прозорецът е изглеждал по-широк, а стаята по – светла.
 Дължината на завесите е била малко над пода.
Но през 1880 година ситуацията в света на завесите силно се е променила. Завесите до пода, както и украсата им с дантели са станали демоде. Платовете за ушиването на най-разкошните завеси са станали сатена, тафтата, платовете със златни орнаменти.
 А коприната е била достъпна само за най-богатите хора от висшето общество.
По-късно гостните и трапезариите са започнали да украсяват със завеси от вълна, а спалните с басмени и памучни пердета. За стаите в които са се провеждали приемите са се използвали най-скъпите платове, на които са се старали да придадат необичаен вид. Критиците в областта на пердетата и до ден днешен смятат, че прозрачните завеси не са много привлекателни, затова само през лятото и пролетта са закачали дантелени и прозрачни пердета, а през другите сезони завесите са изглеждали много по-сериозно.
В последната четвърт на 19 век е станало модерно използването на завеси вместо врата към гостната стая.

Всяко поколение във всяка епоха има собствен начин и мнение за дизайна на  прозореца.През  всяка епоха, хората са  искали да разкрасяват своя дом. В днешно време, най-новите модни тенденции може да се считат разделени на :



Няма коментари:

Публикуване на коментар